Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Jesu helandetjänst i Gamla Testamentet

Christer Åberg
2022-11-01 07:02

Undervisning

/bild/jesus-botar-i-gt-1667282445.jpg

Hela Gamla Testamentet handlar om Jesus. Och ett av de säkraste tecken som skriften pekar på att Jesus verkligen är Messias är att han botade de sjuka!

När Jesus kom till jorden gjorde han många underverk. Bland annat botade han de sjuka. Just om detta är det tydligt profeterat i Gamla testamentet att han skulle göra.

Profetiorna uppfylldes

Matt 8:16 När det blev kväll, förde de till honom många som var besatta av onda andar. Och han drev ut andarna med sitt ord och botade alla som var sjuka, 17 för att det skulle uppfyllas som var sagt genom profeten Jesaja, som sa: Han tog på sig våra svagheter, och våra sjukdomar bar han.

Vi ser här att Jesus botade de sjuka. Detta hade profeten Jesaja profeterat om cirka 700 år tidigare. 

Jes 53:4 Men det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig, medan vi såg honom som hemsökt, slagen av Gud och pinad.

Då Jesus botade de sjuka uppfylldes denna gamla testamentliga profetia. 

När människor då såg vad Jesus gjorde förstod de att den Messias som var utlovad i Gamla testamentet hade kommit.

Tecken och under

Ett av tecknen på att Jesus är Messias är att han botar de sjuka. 

Joh 4:49 Mannen som var i kunglig tjänst sa till honom: Herre, kom ner innan mitt barn dör. 50 Jesus sa till honom: Gå, din son lever! Då trodde mannen det ord som Jesus sa till honom och gick. 51 Och medan han gick ner, mötte honom hans tjänare och berättade för honom och sa: Din son lever. 52 Då frågade han dem vid vilken timme han hade blivit bättre. Och de sa till honom: I går vid sjunde timmen lämnade febern honom. 53 Då förstod fadern att det var just den timmen då Jesus hade sagt till honom: Din son lever. Och han själv trodde och hela hans hus. 54 Detta var på nytt ett tecken, det andra som Jesus gjorde sedan han kommit från Judeen till Galileen.

När Jesus botade de sjuka så var det tecken på att han är Messias ─ Kristus.

Med tanke på detta så är det inte konstigt att det kallas för under och tecken.

Därför är det intressant att tänka om någon säger att han är Messias men inte uppfyller de gamla testamentliga profetiorna om Messias genom att bota de sjuka ─ då är han inte Messias.

Dessutom är Jesus Kristus den samme idag. Än idag botar han sjuka. Det är många människor som kan vittna och berätta om detta.

Hebr 13:8 Jesus Kristus är densamme i går och i dag och i evighet.

Se, er Gud är här!

Jes 29:18 Den dagen ska de döva höra bokens ord och de blindas ögon se ur dunkel och mörker. 19 De ödmjuka ska få allt större glädje i Herren, de fattigaste bland människor.

När Messias ─ Kristus kommer ska han öppna de dövas öron, och de blindas ögon. Det var exakt detta som Jesus gjorde. Han botade de döva så att de kunde höra och kan botade de blinda så att de kunde se.

Och som resultat av detta blev människor inte ledsna utan de fick stor glädje och hela livet blev förvandlat!

Jes 35:4 Säg till oroliga hjärtan: "Var starka, var inte rädda!" Se, er Gud är här! Han kommer med hämnd, med vedergällning från Gud. Han kommer själv och frälser er. 5 Då ska de blindas ögon öppnas och de dövas öron upplåtas. 6 Den lame ska hoppa som en hjort, den stummes tunga ska jubla, för vatten ska bryta fram i öknen, strömmar på hedmarken.

Det är intressant att lägga märke till att bibelordet säger "Se, er Gud är här!" Det betyder att när Jesus kom så var det Gud själv som kom

Bibeln säger: "Han kommer själv och frälser er." Jesus är frälsaren. Det finns ingen annan än han som kan frälsa och rädda. 

Apg 4:12 Det finns ingen frälsning hos någon annan. För det finns inget annat namn [Jesus] under himlen, som är givet bland människor, genom vilket vi kan bli frälsta.

Så den Gud som talas om här är Jesus Kristus Guds Son! Gamla testamentets bibeldel säger alltså att Jesus är Gud! 

Och när han kommer "Då ska de blindas ögon öppnas och de dövas öron upplåtas. Den lame ska hoppa som en hjort, den stummes tunga ska jubla." 

Jesus ska alltså bota de sjuka!

Herrens Ande är över mig

Jes 61:1 Herren Guds Ande är över mig, för Herren har smort mig till att förkunna glädjens budskap för de ödmjuka. Han har sänt mig att förbinda dem som har förkrossade hjärtan, att utropa frihet för de fångna och befrielse för de bundna, 2 att förkunna ett nådens år från Herren och en hämndens dag från vår Gud, att trösta alla sörjande,

Jesaja 61:1 är en mäktig Kristusprofetia. Överallt i Gamla Testamentet talas det om Jesus och vad han skulle göra. Här står det att Guds Ande är över Jesus. Detta uppfylldes i detalj i Nya Testamentet.

Luk 4:17 Då räckte man profeten Jesajas bokrulle till honom och när han öppnade bokrullen, fann han det ställe där det står skrivet: 18 Herrens Ande är över mig, för han har smort mig till att förkunna evangelium för de fattiga. Han har sänt mig till att hela dem som har förkrossade hjärtan, till att predika frihet för de fångna och syn för de blinda, och till att ge de förtryckta frihet, 19 och till att predika Herrens behagliga år. 20 Sedan rullade han ihop bokrullen, räckte den åt tjänaren och satte sig. Och alla som var i synagogan hade sina ögon fästa på honom. 21 Då började han tala till dem: I dag har detta ställe i Skriften gått i uppfyllelse inför er som lyssnar.

Den Helige Ande kom över Jesus när han lät sig döpas i floden Jordan av Johannes döparen. 

Ett av tecknen som bekräftar att Jesus är Messias enligt gamla testamentet är att Herrens skulle komma över Jesus. Och detta skedde då han blev döpt i floden Jordan. 

Efter det började han sin tjänst. Han gick ut och predikade, botade de sjuka och kastade ut demonerna och förlät människornas synder.

Just det som Jesaja profeterade om gick i uppfyllelse då Jesus läste om det i bokrullen i synagogan.

Jesus läste alltså om sig själv i Jesaja som finns i Gamla testamentet skrifter. Hela Gamla testamentet handlar om Jesus. 

Jesus skulle:

Detta bibelord brukar kallas för Jesu programförklaring som då är ett citat från Gamla Testamentet.

Johannes döparens fråga

Luk 7:20 Då männen kom till honom sa de: Johannes Döparen har sänt oss till dig för att fråga: Är du han som ska komma? Eller ska vi vänta på någon annan? 21 Och vid samma tillfälle botade han många från sjukdomar och plågor och onda andar och gav åt många blinda deras syn. 22 Då svarade Jesus och sa till dem: Gå och säg till Johannes vad ni har sett och hört, att blinda ser, lama går, spetälska blir rena, döva hör, döda uppstår och för fattiga blir evangelium predikat.

Johannes frågade Jesus om han var den som skulle komma. Vad hade Johannes fått ifrån att det var någon som skulle komma? ─ Från Gamla Testamentet! De judiska skrifterna hade i århundraden förutsagt att Messias skulle komma. 

Men istället att svara "ja, det är jag" pekade Jesus på det som de nyss hade sett honom göra. Nämligen att blinda ser, lama går, spetälska blir rena, döva hör, döda uppstår och för fattiga blir evangelium predikat.

Då förstod Johannes att Jesus verkligen var den som skulle komma, eftersom han visste att det står i Gamla testamentet att Messias skulle göra alla de här sakerna som Jesus precis hade gjort, som hans utsända hade blivit vittnen till vid samma tillfälle.

Mal 4:2 Men för er som fruktar mitt namn ska rättfärdighetens sol stiga upp med läkedom under sina vingar, och ni ska gå ut och växa upp som stallets kalvar. 3 Och ni ska trampa ner de onda, för de ska bli till aska under era fotsulor på den dag då jag ska göra detta, säger härskarornas HERRE.

Jesus är rättfärdigheten sol som kom med läkedom under sina vingar. När Jesus kom gick detta gamla testamentliga bibelord i uppfyllelse. Och dessutom bekräftar det att Jesus är den utlovade Messias ─ Kristus.

Apg 10:38 Hur Gud smorde Jesus från Nasaret med den Helige Ande och kraft, han som vandrade omkring, gjorde gott och botade alla som var under djävulens våld, för Gud var med honom.

Den blindfödde mannen

Det finns ett mästerligt skrivet kapitel i Johannes evangelium som fascinerar mig väldigt mycket. Kapitlet pekar på att Jesus är den utlovade Messias genom att han öppnade en blind mans ögon. Men fariseerna vägrade ändå tro på honom trots att de hade det gamla testamentliga skriftordet som tydligt bevisar att Jesus är Messias ─ Kristus ─ Guds son. De var ju experter på gamla testamentet så de visste vad som står skrivet men de vägrade ändå att tro. Jag tänker på kapitel nio i Johannes evangeliet.

Joh 9:30 Mannen svarade och sa till dem: Ja, det underliga i detta är, att ni inte vet varifrån han är, och ändå har han öppnat mina ögon. 31 Och vi vet att Gud inte hör syndare, men om någon fruktar Gud och gör hans vilja, då hör han honom. 32 Ifrån världens begynnelse har man inte hört att någon har öppnat ögonen på en som var född blind. 33 Om denne man inte vore från Gud, så kunde han inget göra.

Fariseerna ifrågasatte om mannen över huvudtaget varit blind. Men både hans grannar och egna föräldrar kunde intyga detta. Då var fariseerna tvugna att erkänna att någonting faktiskt hade hänt, men de ville ändå inte acceptera att det var Jesus som hade öppnat hans ögon. Och då ställer de frågor efter frågor till mannen som gång på gång svarar vad som hade hänt. Men det var som det många gånger är idag. Människor ställer frågor för att hitta argument mot Jesus och kristen tro. Hur man än svarar så viftar de bort svaren med olika argument och bortförklaringar eftersom de har bestämt sig för att inte tro. Men den blindfödde mannens svar är helt otroligt:

"Ja, det underliga i detta är, att ni inte vet varifrån han är, och ändå har han öppnat mina ögon."

Fariseerna om några borde verkligen veta vem Jesus är eftersom de var experter på Gamla Testamentet och visste vad det står där. Jesus hade öppnat den blindfödde mannens ögon, exakt så som Messias skulle göra. Läs själv hela sammanhanget i kapitel nio i Johannes evangeliet. Det är helt fantastiskt och påminner många gånger situationen idag.

Bibeln är tydlig. Hela Gamla Testamentet handlar om Jesus. Och ett av de säkraste tecken som skriften pekar på att Jesus verkligen är Messias är att han botade de sjuka!

Christer Åberg

#Guds Son #Jesus i GT #Gamla testamentet #Undervisning

Dela:

0 kommentarer

Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det lördagen den 15 juni 2024, vecka 24 och klockan är 14:57. Margit och Margot har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-06-15 14:35
Tack Gud för denna dag, att det gick bra med allt och att alla trivdes. Be för dem jag arbetar med. Amen

0 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Trollkarlen i Pafos avslöjad av Guds kraft

Simon Magus: Trollkarlen som försökte köpa Andens gåva

Flickan med spådomsanden

Betydelsen av Jesu dop

Bibeln är sann och Guds Ord

6 juni: Sveriges nationaldag - Gud välsigna Sverige!

Jesu ytterkläder predikar (Eller ”heliga u-svängar”)

Historien om ukulelen, stämning och köpråd

Jesus och skriften på marken: Räddad från domen

Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade


Senaste kommentaren

eva - 15/06-24 13:51
Viktig iakttagelse. I dag finns många som blandar kristna läror med ockultism och magi mm, som christer tar upp. New age-kristendom leder fel. Den sanna omvändelsen är viktig. Hjärtat måste vara rätt inför Gud. Jag tänker bl a på Matteus 7:21-23.

Skrevs i Simon Magus: Trollkarlen som försökte köpa Andens gåva


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM