Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Jesus Guds enfödde Son

Christer Åberg
2023-10-03 18:38

Undervisning

/bild/korset-1696350932.jpg

Luk 22:70 Då sa de alla: "Så är du alltså Guds Son?" Och han sa till dem: "Ni säger det, för att Jag Är."

Det vi kan veta om Jesus har vi i Bibeln. Därför är det viktigt att vi läser Bibeln och grundar vår tro på Jesus utifrån vad Bibeln säger om honom.

Bibelversen Lukas 22:70 är en del av berättelsen om Jesus Kristus och hans rättegång inför de religiösa ledarna i Jerusalem. I denna vers har de religiösa ledarna anklagat Jesus för att påstå sig vara Guds Son, vilket de betraktade som hädelse och en allvarlig religiös överträdelse.

"Jag Är"

I detta svar använder Jesus uttrycket "Jag Är" vilket är en kraftfull hänvisning till Guds namn i Gamla testamentet. I 2 Mosebok 3:14, när Gud uppenbarade sig för Mose vid den brinnande busken, sa Gud till Mose att säga till Israels folk:

"Jag Är den Jag Är. Säg till Israels barn: "Jag Är" har sänt mig till er."

Så när Jesus svarar "Ni säger det, för att Jag Är," är det en tydlig antydan till att han ansåg sig vara Guds Son och att han på ett sätt delade Guds natur. Han använder samma uttryck som Gud använde för att beskriva sig själv i Gamla testamentet, vilket var mycket provokativt för de religiösa ledarna vid den tiden.

Jesus ansågs vara kättare av många av de religiösa ledarna på grund av sådana påståenden, och detta var en av de faktorer som ledde till hans korsfästelse. Versen visar på det sätt som Jesus talade om sin gudomliga natur och hur det skapade kontrovers och konflikt med de religiösa myndigheterna i Jerusalem. Faktum är att Jesu Kristi korsfästelse bevisar hans anspråk på att vara Gud eftersom det var därför han blev korsfäst.

Det går inte att förstå Lukas 22:70 på något annat sätt än att Jesus bekänner här att han är Gud. Genom att använda detta uttryck implicerar Jesus att han delar Guds natur och därmed anses vara Gud.

Det är viktigt att notera att frågan om Jesu gudomlighet är ett av de mest centrala ämnena i Bibeln. Vi ser i Bibeln att Jesus är både sann Gud och sann människa och att han är den andra personen i den Heliga Treenigheten (Fadern, Sonen och den Helige Ande).

"Guds Son"

På samma sätt förhåller det sig med begreppet "Guds Son". Detta är också ett gudomligt namn. Om man erkänner att Jesus är Guds Son, erkänner man också hans gudomlighet. Eftersom Jesus är Guds Son innebär det att han delar samma natur som Gud. Det går inte att komma ifrån detta. Slutsatsen är enkel: De två är ett, precis som Jesus själv säger i Johannesevangeliet 10:30.

"Jag och Fadern är ett."

Namnet "Guds Son" används 40 gånger i Bibeln och refererar tydligt till Jesus Kristus. Dessutom förekommer ofta de synonyma uttrycken "hans Son" och "min Son". Att detta namn används om Jesus Kristus som ett tydligt gudomligt namn framgår i Johannesevangeliet 5:18.

"Därför sökte judarna ännu mer efter att döda honom, eftersom han inte bara bröt sabbaten, utan också sade att Gud var hans Fader och gjorde sig själv lik Gud."

Förutom att Jesus i detta sammanhang bröt mot sabbatsreglerna blev judarna upprörda över att han kallade Gud sin Fader. Detta var ett kraftfullt påstående om hans relation till Gud. Inom judisk teologi och trosbekännelse ansågs Gud Fadern vara allsmäktig och transcendent, och att påstå sig vara Guds Son betraktades som en form av gudomlig status, vilket provocerade de religiösa ledarna.

Missförstod inte

Således gjorde Jesus här anspråk på att ha samma natur som Gud. De religiösa ledarna missförstod inte alls det faktum att Jesus här gjorde sig själv lik Gud. De tolkade detta som en ytterligare hädelse eftersom det implicerade att Jesus ansåg sig vara gudomlig och på samma nivå som Gud själv.

Detta ledde till att de ville döda honom, vilket var en del av den eskalerande konflikten mellan Jesus och de religiösa myndigheterna under hans tid.

Det går alltså inte att förbise. De religiösa ledarna som var motståndare till Jesus förstod vad han menade, och då borde även vi förstå det, eftersom det står så klart och tydligt i Bibeln. Jesus själv säger här tydligt och klart att han är Gud.

Den enfödde Sonen

Joh 1:18 säger: "Ingen har någonsin sett Gud. Den enfödde Sonen*, som är vid Faderns bröst, han har förklarat honom."

Uttrycket "Den enfödde Sonen" förekommer fem gånger i Bibeln. Det är uppenbart att påståendet att Jesus är Guds Son inte på något sätt likställer honom med människors vanliga relation till Gud som hans skapade barn.

Ordet "enfödde" i detta sammanhang är en teologisk term som används för att beskriva Jesu relation till Gud Fadern. Termen "enfödde" är ofta kopplad till Jesu gudomlighet och hans unika ställning som Guds Son. Här är en förklaring av termen:

Ordet "enfödde" härstammar från det grekiska ordet "monogenes," som kan översättas som "endast född" eller "unikt född." Det syftar på den unika och speciella relationen mellan Jesus och Gud Fadern. Jesus är Guds Son på ett unikt sätt, inte som en skapad varelse, utan som en del av Guds eviga natur.

När man säger att Jesus är Guds "enfödde Son" betonar man att Jesus är av samma väsen som Gud Fadern. Han är inte skapad eller född på samma sätt som människor, utan hans gudomliga natur är evig och odelbar från Gud Faderns natur. Jesus är inte en "son" på samma sätt som människor får biologiska barn; istället är det en gudomlig relation som förklarar hans gudomliga natur.

Beskrivningen av Jesus som Guds enfödde Son är en central biblisk sanning som ligger till grund för tron på Treenigheten. Enligt Bibeln är Gud Fadern, Guds Son (Jesus Kristus) och den Helige Ande tre personer i en enda Gud, var och en med en unik roll och relation inom Gudomen. "Enfödde" understryker Jesu särskilda och unika ställning som Guds Son och hans gudomliga natur.

Sammanfattningsvis betyder "enfödde" i Bibeln att Jesus är Guds Son på ett unikt och gudomligt sätt, och han delar samma väsen som Gud Fadern. Det är en central lära i Bibeln som understryker Jesu gudomlighet och hans roll i förverkligandet av Guds räddningsplan för mänskligheten.

Gav sin enfödde Son

Nu ska vi slutligen titta på den fantastiska bibelversen Joh 3:16.

"Ty så älskade Gud världen att han gav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv."

Detta är en mycket berömd bibelvers som sammanfattar hela bibelns budskap på ett mästerligt sätt. Hela Bibeln - både Gamla och Nya testamentet - pekar på denna sanning att Gud gav sin enfödde Son för att frälsa dig och mig på korset. Och genom tron på Jesus blir vi frälsta och räddade.

Det är Jesus själv som säger detta. Observera att han talar om sig själv som Guds "enfödde Son". En del försöker förneka att Jesus någonsin talar om sig själv som Guds Son i Bibeln, men han gör det överallt. Dessutom kallar han alltid Gud för sin Fader. Om nu Gud är Jesu "Fader", då borde Jesus rimligtvis vara "Sonen", eller hur?

Men det jag vill framhålla i denna vers är just ordet "enfödde". Det finns några bibelöversättningar som översätter detta ord med "ende". Översättningen "ende" kan i vissa sammanhang bära med sig en idé av ensamhet eller ensamhet, och det kan förminska betydelsen av Jesu särskilda gudomliga natur som skiljer honom från alla andra. Därför föredrar många översättningar att använda ord som "enfödde" eller "unikt född" för att bättre framhäva Jesu särskilda position som Guds Son.

Det grekiska grundtextordet "monogenes" (μονογενῆ) används här i denna berömda vers.  "Monogenes" betyder bokstavligen "endast född" eller "unik född," och det används för att betona Jesu unika ställning som Guds Son. Jesus är Guds enfödde Son - helt unik - ingen är som han. Han är Gud.

Christer Åberg

#Jesus #Guds Son #Enfödd #Guds enfödde Son #Korset #Jesus är Gud

Dela:

3 kommentarer

Lars-goran Marklund - 04/10-23 02:08
Öppna ögonen och hjärtat på tron på
💖 Jesus. Sonen blev sänd till jorden för att människor ej gjorde ❤️Guds vilja. Man gör inte som man vill utan man gör som ❤️Gud vill att man ska vara.
Ett liv ska levas på Tro. Människan spår men ❤️Gud rår.
Bra 💥👍🙂


Anders - 04/10-23 09:25
Halleluja! Vilken bra undervisning Christer! Ibland behöver man en påminnelse vem han Är! Tänk, vilken fantastisk gåva, att Gud gör sig tillgänglig genom Sonen och de vill ha en relation med mig?!? Fantastiskt! Tack Christer för påminnelsen. Tack Jesus för allt


Samuel - 04/10-23 18:20
Jesus!! Jesus! Jesus! Han är, Han är Han är!
Hurra! Så ljuvligt att igen få undervisning


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det lördagen den 15 juni 2024, vecka 24 och klockan är 16:59. Margit och Margot har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-06-15 14:35
Tack Gud för denna dag, att det gick bra med allt och att alla trivdes. Be för dem jag arbetar med. Amen

3 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Trollkarlen i Pafos avslöjad av Guds kraft

Simon Magus: Trollkarlen som försökte köpa Andens gåva

Flickan med spådomsanden

Betydelsen av Jesu dop

Bibeln är sann och Guds Ord

6 juni: Sveriges nationaldag - Gud välsigna Sverige!

Jesu ytterkläder predikar (Eller ”heliga u-svängar”)

Historien om ukulelen, stämning och köpråd

Jesus och skriften på marken: Räddad från domen

Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade


Senaste kommentaren

eva - 15/06-24 13:51
Viktig iakttagelse. I dag finns många som blandar kristna läror med ockultism och magi mm, som christer tar upp. New age-kristendom leder fel. Den sanna omvändelsen är viktig. Hjärtat måste vara rätt inför Gud. Jag tänker bl a på Matteus 7:21-23.

Skrevs i Simon Magus: Trollkarlen som försökte köpa Andens gåva


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM