Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Gud blev människa

Christer Åberg
2024-07-03 03:49

Undervisning

Gud blev människa

Johannes 1:14 är en vers fylld med djup teologisk och historisk betydelse, som summerar en av kristendomens mest centrala trosuppfattningar: att Gud blev människa i Jesus Kristus. 

"Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den Enfödde har från Fadern, och han var full av nåd och sanning."

Ordet blev kött

Johannes inleder sitt evangelium med att beskriva "Ordet" (grekiska: Logos) som var med Gud och som var Gud (Johannes 1:1). Detta "Ordet" identifieras som Jesus Kristus. 

När Johannes skriver "Ordet blev kött," beskriver han inkarnationen, det vill säga att Gud blev människa. Detta är en central kristen tro, att Jesus är både fullt ut Gud och fullt ut människa. 

Inkarnationen innebär att den evige och allsmäktige Guden tog på sig mänsklig natur, vilket gör det möjligt för oss att relatera till och förstå Gud på ett mer direkt sätt.

Och bodde bland oss

Uttrycket "och bodde bland oss" är rikt på symbolik. Det grekiska ordet "eskēnōsen" betyder bokstavligen att slå upp sitt tält eller att tabernakla. 

Detta är en medveten referens till Gamla Testamentets tabernakel, den temporära bostaden där Gud bodde mitt ibland sitt folk under deras vandring genom öknen (2 Mosebok 25:8-9). 

Senare, när templet byggdes i Jerusalem, blev det den permanenta boningen för Guds närvaro.

Genom att använda detta ord visar Johannes att Jesus är det nya tabernaklet. I Jesus Kristus har Gud gjort sin boning bland oss på ett nytt och djupare sätt. 

Jesus är Immanuel, "Gud med oss" (Matteus 1:23), och genom honom upplever vi Guds närvaro på ett mer direkt och personligt sätt.

Vi såg hans härlighet

Att "vi såg hans härlighet" är en viktig del av versen. Johannes och de andra lärjungarna var ögonvittnen till Jesu liv och gärningar, och de upplevde hans härlighet genom hans ord, mirakel, och hans död och uppståndelse. 

Härligheten som åsyftas är inte bara en yttre strålglans, utan Guds inneboende majestät och helighet, som visades genom Jesu karaktär och handlingar.

Jesu härlighet visades tydligt genom hans mirakel, såsom att bota sjuka, uppväcka döda och mätta tusentals med några bröd och fiskar. 

Ett specifikt ögonblick där Jesu härlighet uppenbarades var vid Förklaringsberget, där hans ansikte och kläder blev strålande ljusa, och Mose och Elia uppenbarade sig samtalande med honom (Matteus 17:1-8).

Den Enfödde från Fadern

Uttrycket "den Enfödde" (grekiska: monogenēs) används för att beskriva Jesu unika relation till Gud Fadern, som hans ende Son. 

Här klargörs att Jesu härlighet kommer direkt från Gud Fadern, vilket bekräftar hans gudomliga natur och hans speciella ställning som Guds Son. Genom Jesus uppenbaras Guds fulla karaktär och natur för oss.

Full av nåd och sanning

Jesus beskrivs som "full av nåd och sanning." Dessa två egenskaper fångar essensen av Guds karaktär. 

"Nåd" syftar på Guds kärleksfulla och oförtjänta godhet. Jesus visade nåd genom att förlåta synder, bota sjuka och visa medkänsla med de marginaliserade. 

"Sanning" betonar Jesu trofasthet och äkthet. Han är den fullständiga uppenbarelsen av Guds sanning och den rätta vägen till Gud.

Teologisk och praktisk betydelse

Johannes 1:14 är avgörande för den kristna läran om inkarnationen. Den betonar att Gud blev människa i Jesus Kristus, vilket gör det möjligt för oss att relatera till Gud på ett mer personligt sätt. 

Det understryker också Jesu dubbla natur, att han är både fullt ut Gud och fullt ut människa. 

Genom att Jesus bodde bland oss, delade han våra erfarenheter och vår värld, vilket gör honom till en högst relaterbar och empatisk frälsare.

Johannes 1:14 sammanfattar mycket av Johannesevangeliets tema, nämligen att Jesus är den gudomliga Ordet som kom till jorden för att uppenbara Gud för mänskligheten och för att bringa frälsning. 

Att "Ordet blev kött och bodde bland oss" innebär att Gud, i personen Jesus Kristus, kom ner från himlen och tog sin boning mitt ibland oss människor. 

Genom sitt liv, sin död och sin uppståndelse uppenbarade Jesus Guds härlighet och visade oss vägen till nåd och sanning. 

Det är ett uttryck för Guds djupa kärlek och önskan att vara närvarande med sitt folk, inte längre genom ett tält eller ett tempel, utan direkt och personligt i människans form.

Christer Åberg

#Undervisning #Jesus är Gud #Ordet #Människosonen

Dela:

1 kommentarer

Lars-goran Marklund - 05/07-24 02:56
För 💖Jesus Kristus är inget omöjligt.
Den som ger sitt liv för sin Tro är från ❤️Gud sänd 💥👍💥. Människa tag emot Herren 👍
Bra❤️❤️❤️


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det fredagen den 12 juli 2024, vecka 28 och klockan är 14:16. Herman och Hermine har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-07-12 08:23
Kan ni Be FÖR min o Min familjs skull, samt FÖR släkt o vänner. O kan ni Be Att Han håller sig borta från mig o mina barn o Att Han inte stör oss nånsin mer

0 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Hur blir man Guds barn?

Christer Åberg berättar om sin frälsning i vekkelseteltet i Stockaryd

Målle Lindberg, 95, sjunger och talar om himlen i tältet i Stockaryd

Halleluja Jesus är min vän - Sång med Christer Åberg i tältet i Stockaryd

Historisk kväll med Målle Lindberg, 95, i tältet i Stockaryd

Är alla Guds barn enligt Bibeln?

Gud blev människa

Avfallet eller uppryckandet

Prenumerera på nyhetsbrevet

Frälsningens mirakel


Senaste kommentaren

Lars-goran Marklund - 11/07-24 18:25
Be om Goda tankar!det ger goda handlingar. En mycket bra början. Ta emot 💖Jesus då lastar Herren av dig dina synder. Det viktigaste är att förlåta alla ogärningar som du blivit drabbad av. Bra ❤️👍❤️

Skrevs i Hur blir man Guds barn?


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM